Search
Close this search box.

Toiminnallinen neurotiede

Senso­motorinen metodi

– yksilöllisyyden uusi taso

Aivot, hermosto, aistit ja hermolihasjärjestelmä säätelevät  ja ohjaavat ihmiskehon kaikkea toimintaa. Sensomotoriikka tutkii ja tarkastelee näiden järjestelmien toimintakykyä ja yksilöllisiä ominaisuuksia. Sen taustat ovat toiminallisessa neurotieteessä sekä sensai metodissa. Sensomotorisille testeillä voidaan selvittää yksilön Sensomotorinen profiili (Action type), refleksijärjestelmän tila sekä Kehon Tiedostamattomat Vaikuttimet (Deep Motivational Drivers). Yksinkertaisten testien avulla päästään käsiksi yksilön synnynnäisiin vahvuuksiin, joiden ymmärtäminen auttaa meitä toimimaan parhaalla mahdollisella tavalla kotona, töissä, harrastuksissa eli jokapäiväisessä arkielämässä. Saamme informaation suoraan kehosta, joka kertoo aina totta.

Fysioterapeuttimme Saara Uusitalo on Level 5 Sensovalmentaja, sensomotorinen valmentaja (turhat liikemallit) sekä STOINE ry – Suomen toiminnallisen neurotieteen yhdistyksen perustajajäsen. Lisäoppia toiminnallisen neurotieteen saralta on kertynyt monipuolisesti aivotärähdysten kuntoutuksesta kiputilanteisiin ja kehon toiminnan sujuvoittamiseen. Saaralla on kokemusta kaikenikäisten asiakkaiden kanssa työskentelystä alle kouluikäisistä varttuneempiin asiakkaisiin. Tyypillisimpiä aiheita hakeutua vastaanotolle ovat levottomuus, keskittymis- tai lukivaikeudet, nepsy-piirteet, aivotärähdyksen jälkitilat, uupumus, univaikeudet, kuormituksen ja palautumisen haasteet, harrastuksessa kehittyminen, oman hyvinvoinnin tukeminen.

Sensomotorinen kuntoutus

Moni asiakas hakeutuu vastaanotolle sensomotoriseen kuntoutukseen tai valmennukseen. Testauksen jälkeen kaikki suunnitellaan yksilöllisesti Sinun tarpeitasi, tilannettasi ja yksilöllistä hermostoasi tukien. Sensokartoitus on työkalu, se auttaa mm. valitsemaan sopivat harjoitteet ja toimintakaavan kullekin asiakkaalle. Hermoston tasapainotus voi kulkea huomaamatta muun harjoittelun mukana, jolloin varmistamme sen, että kaikki hyvä, mitä terveytesi eteen teet, pääsee vaikuttamaan ajatellusti. Aktivoimalla aivoissa mm. näköaistiin ja vestibulaariseen järjestelmään liittyviä alueita vaikutamme positiivisesti tasapainoon ja keskittymiseen, selkärangan ja nivelten liikkuvuuteen sekä moneen muuhun arjessa ja työssä tarvitsemaamme ominaisuuteen unohtamatta latautumista ja palautumista.Aivot ja hermosto ohjaavat kaikkea meissä ihmisissä ja vaikuttamalla niihin, voimme parantaa mm. rentoutumista, unta, harjoittelua, oman toiminnan ohjausta ja säätelyä.

Liikkuja ja urheilija, tunnethan jo omat vahvuutesi? Ruuhkavuosia elävä vanhempi, pidäthän huolta omasta hyvinvoinnistasi? Lapsi tai nuori, varmistathan oppimisen ja kasvun mahdollisuudet jumppaamalla hermostoasi? Varaa oma aikasi kartoitukseen tästä!

Valmennus voi tapahtua myös oman toimintasi, harrastuksesi puitteissa. Yksilöllisen hermoston mahdollisuuksia on hyödyllistä tarkastella esim. ratsain hevosen selässä, laskettelurinteessä, jääkiekkokaukalossa, juoksulenkillä, tenniksessä, meloessa, uidessa…

Yleistä hermoston toiminnasta

Ennen toimintaa

Ennen kuin lähdemme liikkeelle, kehomme etsii ns. asentotonuksen, joka valmistaa hermoston tulevaan tapahtumaan. Sen, mikä saa Sinun asentotonuksesi aktivoitumaan, määrittelevät Kehon Tiedostamattomat Vaikuttimet. Vaikuttimia on viisi erilaista, joista meillä jokaisella on kaksi, sisäinen ja ulkoinen tekijä. Tiedostamattomat vaikuttimet voidaan aktivoida liikkeellä tai sanoilla. Esimerkiksi yhdelle meistä kannattaa ennen treeniä tai tärkeää kokousta sanoa ”sinä ymmärrät, mitä sinun tulee tehdä”, toiselle haastaa ”mahdatko pystyä tähän vaikeaan tehtävään” ja kolmannelle korostaa muiden tarvitsevan hänen apuaan. Sisäinen puhekin kannattaa siis kohdistaa omia vaikuttimia herättäväksi. Vaikuttimet määrittelevät paljon myös sitä, miten näemme eri tilanteita tai miten suhtaudumme asioihin. Toiselle positiivinen tiimihenki on tärkeää, toinen taas näkee tilanteessa kuin tilanteessa lukemattoman määrän ratkaisumalleja.

Toiminnassa

Biomekaniikan lait, esimerkiksi urheilulajin tai tilanteen vaatimukset määrittävät, missä asennoissa ja minkälaisella liikkeellä suoriudumme kustakin tehtävästä parhaiten. Tämän lisäksi kannattaa ottaa käyttöön hermoston potentiaali eli toimia yksilön motorisen profiilin mukaisesti. Kun meillä on käytössä omat vahvuutemme, tehtävän suorittaminen on helpompaa, vaivattomampaa ja vahvempaa. Vastoin omia vahvuuksiammekin toki pystymme toimimaan, mutta 50 megabitin sijaan kannattaa ottaa käyttöön 3 000 000 000 megabittiä hermoston kuljettamaa informaatiota! Käytännössä säädöt voivat tarkoittaa liikkeen rytmiä, leuan asentoa, painon kohdistamista jalkapohjalla tai lantion liikesuuntaa. Missä on Sinun kehosi toiminnallinen painopiste tai kumpi on Sinun motorinen näkökenttäsi? Näitä asioita voit käyttää hyödyksesi arkipäivän tilanteissa, liikkuessasi, harrastuksissa, töissä ja toimiessasi vuorovaikutuksessa muiden ihmisten kanssa.

Hermoston epätasa­painotila

Primitiivirefleksien syttyminen ja sammuminen kuuluu ihmisen normaaliin kehitykseen pikkulapsi-iässä. Joskus näistä voi kuitenkin jäädä päälle ns. pehmeitä neurologisia merkkejä, jolloin puhutaan hermoston turhista liikemalleista. Kyse ei ole sairaudesta tai kehityksen ongelmasta, vaan sensomotorisesta epätasapainotilasta, jolloin viestit kulkevat hitaammin tai eivät löydä lainkaan perille tai aiheuttavat jatkuvaa ”hälyä” hermostossa. Tämä kuluttaa yksilön voimavaroja ja kuormittaa ohjauskeskustamme eli hermostoa. Se voi näkyä keskittymisen tai tasapainon hankaluutena tai kömpelyytenä, oppimisvaikeuksina, toistuvina kipuina tai jumeina.

Turhat liikemallit vaikuttavat hermostoomme eri tavoin. Ne voivat päällä ollessaan yllä mainittujen lisäksi lisätä ja ylläpitää mm. vaikeuttaa päätöksentekoa, ne voivat aiheuttaa arkuutta, hyökkäävyyttä, vaikeuksia olla paikallaan, häiritä kehon symmetriaa, vartalon jänteyttä sekä kuormittaa silmiä ja vestibulaarista järjestelmää. Hermoston epätasapainotila vaikeuttaa toiminnan, tunteiden ja liikkeiden säätelyä ja sitä voidaan parantaa kohdistetuilla, kehollisilla harjoituksilla. Hermoston turhat liikemallit ovat löydettävissä ja hoidettavissa pois meiltä jokaiselta. Hermoston tasapainotus on pohja fyysiselle ja psyykkiselle harjoittelulle. Tätä on kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin tulevaisuus! Tervetuloa vastaanotolle!